Samenstelling van competitief duo doet Ferrari alleen maar in eigen voet schieten
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 8 reacties

Combinatie Vettel-Leclerc dreigt mis te lopen voor Ferrari

Samenstelling van competitief duo doet Ferrari alleen maar in eigen voet schieten
Foto: © photonews

Wat maakten ze er bij Ferrari een boeltje van in de GP van China. In plaats van beslag te leggen op plaats drie en vier, moesten ze door hun eigen schuld vrede nemen met posities drie en vijf. Een drama is dat puur cijfermatig niet, maar het belooft weinig goeds voor de toekomst.

Ferrari heeft dit jaar twee competente rijders die zouden moeten kunnen strijden voor overwinningen en lijkt hiermee vooral zichzelf te hinderen. Eender wie had nochtans kunnen voorspellen dat het problemen ging geven met Vettel die zich kopman acht en naast hem een jonge, gretige en ambitieuze Leclerc die simpelweg ook al een meer dan prima rijder is.

Dat Ferrari hierdoor zo snel zou ineen stuiken, was nu ook weer niet verwacht en dat heeft het enkel aan zichzelf te danken. Na de wintertests leek het nog over de snelste wagen te beschikken. Amper drie races ver in het kampioenschap is het moeilijk denkbaar dat de Italiaanse renstal eind dit jaar de wereldkampioen zou leveren. Gewoon door de tendens.

Want het is niet dat Mercedes zodanig wil gebruik maken van de situatie dat het bij Ferrari hommeles dreigt te worden. Lewis Hamilton heeft nog niet wakker gelegen van wat er bij zijn grote concurrent te doen. Dat hoeft hij niet eens te doen. Want de Italianen liggen zozeer met zichzelf in de kloof dat ze niet weten hoe het allemaal te 'managen'.

CONSTANTE AFWEGINGEN

Wie enigszins tussen de lijnen kan lezen in de gegeven interviews, weet dat de afweging constant gemaakt wordt. Moeten we nu Vettel een voordeel geven? Is dit een situatie waarin we de Duitser kunnen voortrekken? Met het risico dat men meemaakt zoals in China, waarbij Leclerc Vettel laat passeren, maar er dan vlak achter blijft rijden omdat de viervoudig wereldkampioen niet sneller is dan de Monegask.

Leclerc is overigens een rijder met persoonlijkheid. Die laat niet zomaar met zich sollen. Tijdens de wedstrijd zal hij zijn mening via de radio kenbaar maken. Tegelijkertijd blijft hij ook de professionaliteit behouden. In interviews na races blijft hij steeds sereen en gaat hij niet met verwijten smijten.

VETTEL GESTRESSEERD

Het zal er de druk bij zijn teamgenoot niet minder op maken. Hij heeft de perceptie tegen niet sneller te zijn dan zijn ploegmaat terwijl hij dat zou moeten zijn, krijgt daar dan vragen over en reageert hier geprikkeld op. Onder druk presteren is overigens niet de sterkste kant van Vettel. Dan gaat hij fouten maken.

Aan de teamleiding om de angel uit deze nakende tweestrijd te halen.  Maar dan mogen de mensen die de beslissingen nemen, zich niet laten leiden door twijfels of voortdurende inschattingen van aparte racescenario's en eerst en vooral wat rust en structuur scheppen in het tactisch plan.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws