Ondanks ei zo na dodelijke crash straks weer een vast zitje in de F1: de lange weg van Robert Kubica
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 1 reacties

Robert Kubica legde lange weg af om weer in de F1 te geraken

Ondanks ei zo na dodelijke crash straks weer een vast zitje in de F1: de lange weg van Robert Kubica

Hij mocht al blij zijn dat hij er levend was uitgeraakt. Een crash die een verdere carrière in de racewereld onmogelijk maakte, heette het. Robert Kubica heeft een niet te nemen hindernis toch overwonnen en zal zo volgend jaar weer één van de vaste F1-rijders zijn.

Hier en daar plaatst men er wel een kanttekening bij. Want heeft iemand als Kubica dan wel meer talent dan bijvoorbeeld onze Stoffel Vandoorne? Maar laat ons eerlijk zijn, het is niemand meer gegund dan Kubica. Zijn terugkeer in de F1 heeft de Pool voornamelijk te danken aan zijn motivatie en doorzettingsvermogen.

Want toch maar even benadrukken: zijn crash in de Rally van Andorra in 2011 was er niet zomaar eentje. Zijn rallywagen doorboord door de vangrail, Kubica moest zelf bang afwachten na diverse verdwondingen. Meerdere breuken werden vastgesteld. Zijn rechterarm werd voor het leven beschadigd, amputatie van zijn rechterhand bleek pas na lang overleg niet nodig.

DRIE OPERATIES

Drie operaties, waarvan eentje die zeven uur duurde, waren Kubica's deel. Maar ze verliepen goed en dan begon in zijn gedachten al de poging om terug te keren naar de F1. Nochtans liet de coureur zich ontvallen dat het mentaal eerst te pijnlijk was om in die wereld te blijven, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Het was eigenlijk al een mirakel dat Kubica amper een jaar later weer aan het racen ging, in een rallywagen nota bene. Dat verliep goed met onder meer eindwinst in het WRC-2 kampioenschap. Rallyrijden was een deel van hem geworden: hij bleef het doen tot 2016.

MERCEDES MERKT BEPERKINGEN OP

Tussendoor lonkte de Poolse rijder opnieuw naar de F1. Onder meer door simulatortests te doen voor Mercedes. Daaruit bleek dat hij zijn talent nog niet was kwijtgespeeld, maar vielen ook zijn beperkingen op. Hij stuurde vooral met zijn linkerhand en kreeg het lastig in krappe bochten.

Maar Kubica geeft niet op. In 2017 zijn er enkele testen, onder andere in de Formule E, die geen vervolg krijgen. Dat was wel het geval toen hij mocht testen in de F1-bolide van Renault. Het was echter net niet voldoende om voorkeur te krijgen op de vaste rijders, waarna de focus verlegd werd naar Williams.

WILLIAMS BIEDT UITWEG

Eind november verliest Kubica de strijd met Sirotkin om tweede rijder te worden bij Williams, maar het traditierijke team schenkt hem wel een rol als reserverijder. Met vandaag inbegrepen komt hij het hele seizoen op drie vrijdagen in actie. Voor al dat volharden jarenlang krijgt hij nu eindelijk de beloning waar hij al zolang naar snakt: een terugkeer als volwaardig rijder in de F1.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

28/07/2019 GermanGP
04/08/2019 Hungarian GP (Budapest)

Nieuwste reacties