Onder meer ex-wereldkampioen F1 ging Hubert voor op gevaarlijke Raidillon

Onder meer ex-wereldkampioen F1 ging Hubert voor op gevaarlijke Raidillon
Foto: © photonews

Het overlijden van de beloftevolle rijder Anthoine Hubert jaagt nog eens een schok door de autosportwereld. Het besef dat het nog altijd een gevaarlijke sport is, dringt plots weer door. De plek waar het gebeurde heeft zeker die combinatie: mooi, maar gevaarlijk.

Eerst die kleine bocht naar links en dan die steile klim, de Raidillon, is wat van Spa-Francorchamps zo'n populaire omloop maakt. Tal van toppiloten ver over de landsgrenzen heen rijden daarom het liefst van al in België. Dat het niet zonder risico is om de Raidillon aan hoge snelheid op te vlammen, is echter evenzeer een waarheid.

Jacques Villeneuve kan er over meespreken. De Canadees werd in 1997 wereldkampioen Formule 1. Het jaar nadien mocht hij van geluk spreken dat hij zijn crash in de GP van België overleefde. In de bocht Eau Rouge, vlak aan de Raidillon, verloor hij alle controle over zijn wagen. Villeneuve vloog aan hoge snelheid tegen de bandenmuur aan. Van zijn Williams bleef nog maar weinig over.

Villeneuve bleef er zelf destijds stoïcijns kalm bij. "Het is een grote crash. Je kan nog uit de wagen stappen en je bent niet gekwetst. Het is alsof je een groot gevecht aangaat en jij diegene bent die gewonnen heeft." Hubert beschikt echter niet over de luxe om het na te vertellen.

3 CRASHES IN 1 EDITIE 24 UUR VAN SPA

Vorig jaar nog was de Raidillon de plaats waar een resem crashes plaatsvonden in de 24 uur van Spa-Francorchamps. Rond één uur was Stéphane Ortelli de eerste die het in die wedstrijd meemaakte. Een paar uur later crashte op identiek dezelfde plaats ook Andy Meyrick en Jürgen Krebs. De betrokken rijders liepen breuken op, maar geen levensbedreigdende verwondingen.

Dit jaar is er dus wel een dodelijk slachtoffer gevallen. De balans had zelfs al erger kunnen zijn. Eau Rouge en dan de Raidillon: deze zo gekende combinatie wegnemen uit Spa-Francorchamps is geen optie, dan zou de omloop herleid worden tot een flauw afkooksel. Het besef dat dit echter ook een combinatie is die gevaar inhoudt, mag echter nooit verdwijnen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws