Niki Lauda heeft status van legende lang niet alleen aan resultaten te danken
Redactie
| 2 reacties

Zijn persoonlijkheid maakte van Niki Lauda een legende

Niki Lauda heeft status van legende lang niet alleen aan resultaten te danken
Foto: © photonews

Heel de motorsportwereld gaat Niki Lauda hard missen. Zoveel is duidelijk na de veelvuldige berichten die wereldwijd verspreid zijn over het heengaan van de legendarische ex-racer. Want legendarisch, dat was hij. Waarom? Om datgene wat hij niet alleen op, maar ook naast de baan deed.

Er zijn de drie wereldtitels, die hem op zich al een speciale status gaven. Er is het feit dat hij de horrorcrash van 1976 als bij wonder overleefde en vervolgens gewoon terug weer ging racen. Er was de succesvolle comeback. Tekenen van een bijzondere loopbaan als racer, maar Niki Lauda was veel meer dan fantastische prestaties in zijn wagen en schitterende uitslagen.

De rivaliteit met Hunt destijds geniet wereldfaam en deed zijn populariteit wel goed. Het feit dat hij na die crash op de Nürburgring, waar hij op het eerste zich ter plekke leek te verbranden, en de gevolgen hiervan - brandwonden voor het leven - te boven kwam, duidt op een bijzonder sterk karakter. Daarmee zijn we al dichter bij de ware reden waarom Niki Lauda zo'n legende was, met name zijn persoonlijkheid.

Dat de Oostenrijker ook na zijn actieve carrière bij de F1 betrokken bleef, tot het einde van zijn leven eigenlijk, toont zijn diepe liefde voor de sport. Uiteraard is er bewondering voor zo'n persoon. Hij mocht dan wel succesvolle bedrijven uit de grond gestampt hebben, het bloed kruipt soms waar het niet gaan kan. Bovendien was ook de manier waarop hij deze rol vervulde subliem.

Iedereen hing altijd aan de lippen van Niki Lauda. Steeds benieuwd om wat hij te zeggen had. Want als hij iets zei, had hij ook wel degelijk iets te vertellen. Wat hij te verkondigen had, was simpelweg zijn ongezouten mening. Vlijmscherpe en helderklare analyses deelde hij met wie het wou horen. En ook uitte hij zijn bewondering voor weergaloze prestaties.

In de functie van analist/adviseur kwam tot uiting hoezeer hij gaf om zijn sport en hoezeer hij wenste dat coureurs van de nieuwe generatie prestaties zouden neerzetten die propaganda  zouden zijn voor de F1. Terwijl hij tegelijkertijd to the point en rechtlijnig bleef en simpelweg zei wat hij dacht. Dat hij in al die jaren diezelfde persoon is gebleven, maakte - samen met al zijn verwezenlijkingen - van Niki Lauda een legende.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws