Verdwijnen van Sauber is hoe dan ook een aderlating
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 3 reacties

Sauber zal zeker gemist worden in het nieuwe F1-seizoen

Verdwijnen van Sauber is hoe dan ook een aderlating
Foto: © photonews

Een kleine week geleden raakte bekend dat de naam Sauber zou verdwijnen uit de F1-wereld. Het team gaat vanaf heden voort onder de naam Alfa Romeo. Misschien zullen er weinigen wakker liggen van de exit van Sauber, maar dat is ten onrechte. Het werkte zich op tot meer dan verdienstelijk F1-team.

Ten eerste is Sauber een traditiemerk. Liefst 25 jaar was het één van de deelnemende teams in de Formule 1. Peter Sauber had het Zwitserse bedrijf opgericht in 1970 en schopte het na ontwikkelingen aan de wagen tot een F1-team in 1931.

Een topteam zou het nooit worden, maar met beperkte middelen werd er vaak uitstekend gewerkt en toonde het zich een meer dan degelijke underdog. Bovendien eigende het zich een bepaalde waarde toe, met name door grote talenten te lanceren.

EERSTE EREPLAATS MET LEHTO

De Grote Prijs van Zuid-Afrika opende het Formule 1-seizoen in 1993 en was de eerste race waarbij Sauber van de partij was. De Oostenrijker Wendlinger haalde de finish niet, maar de Fin Lehto reed in zijn Sauber meteen naar een mooie vijfde plaats.

Eind jaren negentig volgde er een samenwerking met Ferrari. In 1999 werd er voor het eerst echt doorgebroken tot de subtop, met een vijfde plaats bij de constructeurs. Racers als Räikkönen, Massa, Frentzen, Jacques Villeneuve en Vettel reden op een bepaald moment voor de Zwitserse renstal. Allemaal piloten die wereldkampioen of vice-kampioen werden.

Tussen 2001 en 2009 eindigde Sauber in zeven van de acht kampioenschappen bij de eerste zes bij de constructeurs. In 2007 werd het zelfs tweede. Het jaar erna bezorgde de Pool Kubica de ploeg een zege in de Grote Prijs van Canada.

PETER SAUBER NEEMT WEER OVER VAN BMW

Die successen maakten ook deel uit de periode BMW. Er was een overname door het bekende Duitse merk. Vier jaar lang was het dus een fabrieksteam voor BMW. Na 2009 nam Peter Sauber het weer volledig in eigen handen. Ondanks de beperkte financiële middleen hield het team zich goed staande in de middenmoot.

Er volgde een tweede keer een samenwerking met Ferrari en ook met Alfa Romeo ging men in zee. Het terughalen van Kimi Räikkönen is een laatste straffe stoot, maar die zal dus rijden onder de naam Alfa Romeo en niet meer voor Sauber.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

27/10/2019 Mexican GP (Mexico City)
03/11/2019 United States GP (Texas)
17/11/2019 Brazilian GP (Sao Paulo)

Nieuwste reacties