Enorme stoeltjesdans in de F1: Stoffel Vandoorne lang niet de enige die zijn zitje kwijt is

Enorme stoeltjesdans in de F1: Stoffel Vandoorne lang niet de enige die zijn zitje kwijt is
Foto: © photonews

Elk jaar is het wel uitkijken naar mogelijke veranderingen op de grid, maar in 2019 komen er toch wel heel veel wissels aan in de Formule 1. Er vinden namelijk acht positiewissels plaats en er zijn vijf rijders van wie we afscheid nemen. Tijd om het in een overzicht te gieten.

Beginnen doen we bij de topteams. Bij Red Bull is Max Verstappen meer dan ooit de man waar het om draait. De Nederlander krijgt de getalenteerde Gasly achter zich in plaats van Ricciardo. Bij Ferrari ruimt Räikkönen plaats voor Leclerc, die overkomt van Sauber.

Dat kan voor een interessante dynamiek zorgen. Samen rijden met een opkomend en enthousiast talent kan voor Vettel wel eens heel anders uitpakken dan teamgenoot te zijn van iceman Räikkönen. De laatste keer dat Vettel enige tegenstander ondervond van zijn ploegmaat, koos hij prompt voor een vertrek. De Duitser ruilde toen Red Bull in voor Ferrari.

TUSSENSEIZOEN VOOR RICCIARDO

Wat dan met de nieuwe bestemming voor Ricciardo en Räikkönen? De Australiër wacht bij Renault wellicht een tussenseizoen waarin de Franse renstal zal proberen om de beste te zijn achter de topploeg. Kimi moet bij Sauber, dat toch een goede middenmotor geworden is, geregeld in de punten kunnen rijden.

TERUGKEER KVYAT - KUBICA

Het gaat ook het seizoen worden van de comeback voor Daniil Kvyat en Robert Kubica. Toro Rosso verwelkomt Kvyat opnieuw met open armen, een jaar nadat het hem liever kwijt dan rijk was. Kubica krijgt ondanks zijn korte arm zijn verdiende terugkeer, maar wonderen zal hij niet verrichten in de trage Williams.

Voorts zijn er nog een aantal wissels, maar vallen vooral de namen op van diegenen die de F1 verlaten. Als tweevoudig wereldkampioen laat Alonso een zekere leemte na. Het is zonde dat Stoffel Vandoorne geen opportuniteit kreeg om in een sterkere wagen dan de huidige McLaren zijn kunnen te tonen in de F1.

DRIE ROOKIES

Ook Ocon is toch een rijder die iets in zijn mars heeft, maar zijn dagen bij Force India zijn geteld. Het moet de komst van Stroll nog bevestigen. Ericsson en Sirotkin zullen minder gemist worden. In de plaats van deze vertrekkers komen rookies Albon, Norris en Russell. Ook Giovinazzi, die Wehrlein al eens verving, is eigenlijk een nieuwe naam.

De grid van 2019:
- Mercedes: Hamilton, Bottas;
- Ferrari: Vettel, Leclerc (ex-Sauber);
- Red Bull: Verstappen, Gasly (ex-Toro Rosso);
- Renault: Hülkenberg, Ricciardo (ex-Red Bull);
- Haas: Grosjean, Magnussen;
- Force Inidia: Perez, Stroll (ex-Williams);
- Toro Rosso: Kvyat, Albon;
- Sauber: Räikkönen (ex-Ferrari), Giovinazzi;
- McLaren: Sainz (ex-Renault), Norris;
- Williams: Kubica, Russell.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws