Stefan Everts de eerste die zo'n hoog percentage malaria overleefd heeft: "Serieus wat wartaal uitgekraamd"

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 0 reacties
Stefan Everts de eerste die zo'n hoog percentage malaria overleefd heeft: "Serieus wat wartaal uitgekraamd"
Foto: © photonews

Het leven van Stefan Everts hing even aan een zijden draadje na een acute malaria-aanval. De tienvoudige wereldkampioen motorcross lag 2 weken in coma, maar is nu vooral blij dat hij er nog is.

Everts lag een tijdlang op de intensive care van het UZ Leuven. Daarna revalideerde hij verder in Pellenberg. Maar met 25% malaria in zijn bloed ontsnapte de Limburger. "Ik ben de eerste die zo'n hoog percentage overleefde: dat was het eerste wat de dokter me zei toen ik weer bij bewustzijn was. Dat was toch schrikken", bekent hij in HLN.

Na zijn ontwaking uit coma duurde het nog 10 dagen voor Everts ook op mentaal vlak de oude was. "Ik heb serieus wat wartaal uitgekraamd. Ik hallucineerde. Ik zag mijn zoon met oorbellen aan en met een paardenstaart - ik verwarde hem met de verpleegster. Ik klaagde over het constant lawaai van een bulldozer naast mijn raam - bleek dat het de airco was", lacht hij. "Gelukkig raakten mijn hersenen niet beschadigd. Dat hád gekund."

Erg emotioneel

Maar Everts was vooral blij wanneer hij zijn familie en vrienden kon terugzien. "Ik was erg emotioneel, terwijl ik altijd eerder koel was. Ik kan op één hand tellen hoe vaak ik vroeger een traantje heb gelaten: bij de geboorte van mijn kinderen, bij mijn trouw en toen ik mijn tweede wereldtitel won, nadat ik wat afstand had genomen van mijn pa. Maar nu... Ik had dat niet onder controle."

"Elke keer ik iemand zag, kreeg ik tranen in de ogen. Omdat je beseft: ik was er bijna niet meer. Dan leer je het leven vanzelf waarderen. Ik ben blij dat ik een tweede kans heb gekregen", besluit Everts. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws