Throwback Thursday: De race die de F1 haast kapotmaakte in de VS

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 0 reacties
Throwback Thursday: De race die de F1 haast kapotmaakte in de VS

Met dit weekend de Amerikaanse Grand Prix op het programma in Texas, kunnen we haast niet anders dan terugdenken aan de editie uit 2005, waar onder luid boegeroep maar zes bolides deelnamen.

Bekijk even de start hieronder. Na de formatieronde gingen alle wagens met Michelin-banden naar binnen en enkel de teams die Bridgestone als leverancier hadden, bleven over. Het zorgde voor de meest opmerkelijke start ooit.

De oorzaak? Een crash van Ralf Schumacher in bocht dertien van het legendarische circuit van Indianapolis. Het gaat om een zogenaamde 'banking corner', een bocht die een groot hoogteverschil kent over de breedte van de baan. Die bocht maakt ook deel uit van het ovalen circuit waar de Indy-500 op verreden wordt.

Schumacher, lichtgewond en duidelijk gefrustreerd na zijn crash, ging de muur in doordat zijn linker achterband het begaf. Michelin concludeerde dat het niet de juiste banden had voorzien voor hun teams. Bocht dertien was de enige in het hele F1 circuit met dat hoogteverschil.

Enkel de teams op Bridgestone-banden betwistten de race. Dit tot ongenoegen van veel toeschouwers die niet op de hoogte waren van de omstandigheden. Achteraf gaf Bernie Ecclestone aan nooit te willen terugkeren naar Indianapolis en het contract werd, toen het enkele jaren later afliep, niet verlengd.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws