Het koninkrijk Mercedes in cijfers: absolute dominantie

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 0 reacties
Het koninkrijk Mercedes in cijfers: absolute dominantie

Het wordt zo onderhand wel wat saai in F1-land. De enige keer dat een concurrent van Mercedes er dit seizoen in slaagde om een Grand Prix te winnen, was wanneer de twee Duitse bolides elkaar van de baan reden. Het koninkrijk van Mercedes in indrukwekkende cijfers.

Om de vergelijking door te trekken nemen we bij de cijfers ook nog het jaar 2013 op, het allerlaatste jaar van de dominantie door Red Bull. Toen al pakte Mercedes drie overwinningen, maar de jaren daarna was er geen speld tussen Rosberg en Hamilton te krijgen.

Als we kijken naar het aantal zeges in Grote Prijzen, is de dominantie absoluut. De voorbije twee seizoenen kon de tegenstand -de ene keer Red Bull, de andere keer Ferrari- telkens amper drie overwinningen wegkapen onder de neus van de Duitse renstal.

Verstappen verpest perfect seizoen

Dit seizoen lukte dat maar één keer, toen Max Verstappen won en Hamilton en Rosberg elkaar doodleuk van de baan reden. Mercedes in alle staten, het perfecte seizoen was foetsie. En je weet hoe het zit met Duitsers en perfectie.

Een iets genuanceerder beeld krijgen we als we de totale WK-punten bekijken over die periode. Mercedes is nog steeds de duidelijke kampioen, maar de anderen staan op z'n minst op de foto. Red Bull en Ferrari zijn de enigen die een beetje weerstand kunnen bieden.

Opvallend is trouwens de lage positie van McLaren. De meeste punten werden dan nog gehaald toen er in 2013 nog een Mercedes-motor onder de kap van de Britse renstal lag. Er zal veel moeten veranderen wil Stoffel volgend seizoen meestrijden.

Hoop? Die is er toch

De Formule 1 voert enkele ingrijpende wijzigingen toe aan het design van de wagens. Zo krijgt iedereen opnieuw een kans om quasi van nul te beginnen. De laatste keer dat iedereen opnieuw naar het ontwerpbord moest, was nadat Brawn GP (de voorganger van Mercedes) iedereen wegblies.

Toen was een verandering aan de diffuser achteraan de dooddoener voor de overige teams. Het jaar erop kwam Adrian Newey bij Red Bull met een nieuw design op de proppen en domineerde zo drie jaar lang de Formule 1. Die Newey zei overigens al dat hij de wijzigingen 'heel interessant' vindt. Krijgen we opnieuw strijd in 2017? We hopen het zeker en vast.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws